Råttor är gnagare och har ett naturligt behov av att gnaga. Se till att det inte finns kablar, viktiga dokument eller andra älskade föremål inom räckhåll för dina råttor. Du kan prova med bitterspray på möbler och kablar. Det är inte farligt för djuret men de flesta gnagare tycker inte om smaken. Andra däremot kan tycka om det och slicka på behandlade ställen…
Råttor lever i grupper och ska därför inte hållas ensamma. De är väldigt sociala även mot människor och behöver mycket uppmärksamhet för att trivas. Vi kan dock aldrig ersätta en artfrände hur mycket vi än försöker. De ska minst vara två men hellre fler. Några råttägare har grupper med upp till 10 djur som fungerar utmärkt. Råttor förökar sig mycket snabbt. Blandade grupper rekommenderas därför inte om inte killarna är kastrerade.
De har en rangordning i gruppen som ifrågasätts med jämna mellanrum. Att bråka, framför allt om mat, är inget ovanligt hos råttor. Så länge de inte biter varandra och rullar runt i en pälsboll är det ingen fara. Att gå emellan för tidigt kan orsaka att de inte hinner fastställa den nya rangordningen. Ändå måste man sära på dem när de ryker ihop ordentligt för att förhindra att de biter ihjäl varandra. De ska inte vara ifrån varandra länge utan bara en kvart kanske eller en halvtimme. Om bråket fortsätter behöver de kanske separeras för gott eller så kan man försöka med att sätta ihop de på nytt som två främmande individer efter ett tag. När en råtta underkastar sig rullar den över på ryggen. Ibland piper den också.
Vissa råttor trivs bättre ihop än andra men det finns alltid risk för bråk oavsett kön. Utrymme är viktigaste faktorn för att flera råttor ska fungera ihop. De behöver möjlighet att dra sig tillbaka och vara ifred samt frigång för att springa av sig och bli av med energi. Intressant inredning hjälper att hålla dem sysselsatta. Är man nybörjare är det enklast att skaffa råttor som redan bor ihop och fungerar bra. Har man av misstag skaffat en råtta bör man leta efter matchande sällskap. Uppfödare och människor med mycket råtterfarenhet kan oftast hjälpa till med själva hopsättningen och ge tips och råd.
Råttor är mycket intelligenta djur som älskar att klura ut saker. De behöver både kroppslig motion och mental sysselsättning för att må bra. Med rätt motivation (små hälsosamma godis) och tålamod kan man lära de en hel del tricks.