[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Marsvinsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Tallrik]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Chinchillafoder

Huvudfödan för chinchillas är hö och pellets. De måste alltid ha hö till sitt förfogande eftersom de behöver äta nästan hela tiden för att hålla matsmältningen igång. I de flesta djurbutiker finns hö med olika örtblandningar. Det är bra att variera ibland eftersom örterna har olika funktioner. Dessutom slipar det sträva höet de ständigt växande tänderna och bidrar på så sätt till mindre tandproblem.


Höet behöver lagras torrt för att det inte ska mögla eller ruttna. I buren ska det helst inte ligga på botten där det snabbt blir smutsigt. Det finns olika varianter av höhäck. Det finns även kulor som man kan hänga i buren. Då blir chinchillan dubbelt sysselsatt. En kräsen chinchilla tycker inte om höet längre när påsen är ett par veckor gammal. Då kan den minska intaget tills en ny påse öppnas.


När det gäller kraftfoder är de flesta fodersorter i butiken inte lämpliga för chinchillas eftersom de innehåller socker och/eller feta frön som kan leda till sjukdomar. Det bästa är pellets av malen spannmål och hö med lite kryddor.


Du kan ge dina chinchillas grönsaker i små mängder. Framför allt gräs och örter är bra, och ibland får det vara en grönsaksbit. Är chinchillan inte van vid grönsaker måste den vänjas långsamt.


Detta gäller för alla omställningar i foderplanen. Börja ge lite mindre av nuvarande fodret och bara lite av det nya. Minskar med tiden mängden av det nuvarande och öka mängden av det nya. Det får gärna ta ett par veckor innan kaninen enbart får det nya fodret. Nyinflyttade chinchillas ska få det foder som de fick innan och får vänja sig successivt vid det nya fodret.


En annan bra sak är färska eller torkade örter och kryddor. De kan plockas och torkas själv eller köpas i många affärer. Avstå helt från fröstänger, drop och liknande då de innehåller alldeles för mycket socker och konstiga tillsatser.


Chinchillas har en väldigt känslig matsmältningsapparat som kan lätt komma ur balans. Det kan leda till att de är lösa i magen eller får förstoppning. Därför är det viktigt att hålla sig till en bra foderstat och övervaka deras matintag.


Avstå från salt- eller mineralstenar. De kan bara leda till att djuren får för mycket av den varan. I vissa fall kan en vitamingiva behövas, enklast i form av droppar i vattnet. Använd aldrig mer än vad som står på doseringsanvisningen. Vissa vitaminer skadar när de överdoseras.


Chinchillas ska alltid ha tillgång till vatten. Vattnet ska helst bytas varje dag. Använder man en flaska ska den sköljas med varmt vatten med jämna mellanrum för att få bort små alger som börjar bilda sig med tiden.

  

Välkommen till

Gnagarfantasten