[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Hamsterfoder

Hamsterns foder ska bestå av olika delar. Torrfoder med olika frön är en viktig bas men de behöver även frukt och grönsaker och naturligtvist vatten. Dessutom behöver hamstrar tillgång till animalisk protein. Hamstrar "hamstrar" maten. I det vilda har de förråd där dem lagrar den samlade maten för dåliga tider. Den tama hamstern visar samma beteende genom att anlägga ett förråd i boet.


En annan egenskap är att hamstrar samlar foder i kindpåsarna. Vissa individer är rädda för att någon snor maten så de vägrar släppa det de har samlat in. Det kan leda till infekterade kindpåsar som veterinären måste behandla. För att förhindra det kan man ge större bitar som de inte få in i kindpåsarna. Har de ändå lyckats stoppa påsarna fulla kan man prova att sätta de i en skål. Av någon anledning tar det oftast inte lång tid tills de börjar tömma dem.


De flesta blandningar fungerar bra för hamstrar. Det finns olika sammanställningar för medelhamstrar som guldhamstern och dvärghamstrar som innehåller olika sorters frön. Några innehåller till och med en andel animalisk protein. Nötter eller feta frön som solrosfrön ska undvikas just för att de innehåller för mycket fett.


Hö har inte samma betydelse för hamstrar som för andra gnagare. De ska ändå ha tillgång till hö för att kunna tillgodose deras behov av fiber. Mest används höet dock för att bygga boet eller bara för att krypa in i högen och sova.


En tredjedel av hamstermaten ska bestå av färska grönsaker, frukt och kryddor så att hamstern får i sig de nödvändiga vitaminer och mineraler. Kontrollera regelbundet att det inte ligger en del grönsaker kvar i boet som kan bli dåliga. Några frukter kan börja gäsa bara några timmar efter att hamstern har fått dem, framför allt när det är varmt i rummet! Är hamstern inte van vid grönsaker måste han vänjas försiktigt över flera veckor.


När det gäller animalisk protein behöver det inte betyda att du ska ge din hamster insekter, fast vissa gör det. Det går också bra med torrfoder för hund eller katt. Keso eller yogurt innåller också protein. Det räcker med t.ex. lite torrfoder 3-4 gånger per vecka. Animalisk protein är livsnödvändig för hamstern så vänligen försök inte att utfodra dem vegetarisk eller tom vegan!


Hamsterns godis ska helst bestå av hälsosamma saker som frö eller grönsaker som hamstern gillar. Små mängder av protein i form av torrfoder för hundar och katter, knäckebröd såsom torr eller kokt pasta fungerar också bra. Mindre bra är fröstänger eller drops som innehåller alldeles för mycket socker.


Hamstertänder växer ständigt och behöver nötas ner. Därför är det viktigt att de alltid har tillgång till gnagmaterial. Bäst lämpad är kvistar av t.ex. äppleträd eller hasselnöt. Gnagstenar får bara ges om hamstern inte använder de alldeles för mycket. De består av framför allt calcium och för mycket av den varan är inte bra. Som alternativ finns det y-tong stenar. I bygghandeln får man stora plattor för lite pengar som man kan slå sönder med en hammare.


Hamstern ska alltid ha tillgång till vatten. Vattnet ska helst bytas varje dag. Använder man en flaska ska den sköljas med varmt vatten med jämna mellanrum för att få bort små alger som börjar bilda sig med tiden. Används en skål ska den sköljas varje dag eftersom det alltid hamnar smuts i den.

 

Välkommen till

Gnagarfantasten