[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]

Sjukdomar

Hopsättning

Beteende

Buren

Foder

Allt om gnagare och kaniner

  

Degufoder

Huvudfödan för degus är hö. De måste alltid ha hö till sitt förfogande eftersom de behöver äta nästan hela tiden för att hålla matsmältningen igång. I de flesta djurbutiker finns hö med olika örtblandningar. Det är bra att variera ibland eftersom örterna har olika funktioner. Dessutom slipar det sträva höet de ständigt växande tänderna och bidrar på så sätt till mindre tandproblem.


Höet behöver lagras torrt för att det inte ska mögla eller ruttna. I buren ska det helst inte ligga på botten där det snabbt blir smutsigt. Det finns olika varianter av höhäck. Det finns även kulor som man kan hänga i buren. Då blir degun dubbelt sysselsatt.


För att degun ska äta tillräckligt med hö får den inte få för mycket kraftfoder. Det är som hos människor. Äter vi för mycket godis orkar vi inte med den riktiga maten. Torrfoder är inte lika onyttig som godis men ska inte stå i vägen för bra höintag.


Degus är inte särskilt stora och klarar sig med bara några gramm kraftfoder per dag. Vissa har en så bra omsättning att de inte behöver någon kraftfoder alls. Väg dina degus regelbunden så ser du när de går upp eller ner i vikt. En vuxen degu ska ligga mellan 220 och 250 g.


Eftersom degus har en tendens till att kunna utveckla diabetes får du se upp med socker. Ge mat som innehåller så lite socker som möjligt. Även spannmål ska undvikas eftersom det innehåller stärkelse som vandlas om till socker i den naturliga matsmältningsprocessen.  Ge aldrig frukt och godis som drops eller russin!


Grönsaker ska alltid stå på deguns meny framför allt för vitaminernas skull. De fungerar fantastiskt bra som hälsosamma godis. Inte alla degus gillar alla sorter, det gäller att prova sig fram. Är degun inte van vid grönsaker måste den vänjas med små mängder i början som sedan får öka successivt. Detta gäller för alla omställningar i foderplanen. Börja ge lite mindre av nuvarande fodret och bara lite av det nya. Minskar med tiden mängden av det nuvarande och öka mängden av det nya. Det får gärna ta ett par veckor innan kaninen enbart får det nya fodret.


En annan bra sak är färska eller torkade örter och kryddor. De kan plockas och torkas själv eller köpas i många affärer.


Avstå från salt- eller mineralstenar. De kan bara leda till att djuren får för mycket av den varan. I vissa fall kan en vitamingiva behövas, enklast i form av droppar i vattnet. Använd aldrig mer än vad som står på doseringsanvisningen. Vissa vitaminer skadar när de överdoseras.


Degus ska alltid ha tillgång till vatten. Vattnet ska helst bytas varje dag. Använder man en flaska ska den sköljas med varmt vatten med jämna mellanrum för att få bort små alger som börjar bilda sig med tiden. Var försiktig med att använda en vattenskål. Degus tål fukt väldigt dåligt samtidigt som de skuttar så mycket att det finns risk att de hamnar i vattnet någon gång.

 

Välkommen till

Gnagarfantasten